Theatersport

Een lekker potje theatersport. Spelen met de suggesties van het publiek en strijden om de eer van de avond; daar krijg je Tim en de Tina’s altijd warm voor. Wil je weten hoe we spelen? Daag ons uit voor een avond vol geïmproviseerde scènes met oneliners, muziek en levenslessen.

Het is verzonnen

Theatersport is een vorm van theater waarbij, in plaats van voorstellingen, improvisatiewedstrijden voor publiek worden gegeven. Het is bedacht door theaterdocent Keith Johnstone. Theatersport is een vorm van improvisatietheater. Bij een theatersportwedstrijd strijden twee teams van vier personen tegen elkaar. Zij doen hun best om onder andere een zo leuk, grappig, spannend en/of romantisch mogelijke scène te spelen, aan de hand van suggesties uit het publiek. De scènes worden volledig ter plekke verzonnen door de spelers. Theatersport wordt gekenmerkt door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Het publiek bepaalt grotendeels de suggesties voor de scènes: locatie, relatie, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, leeftijd etc.

Wedstrijden

Het sportelement in theatersport komt naar voren in de beoordeling van scènes. Dit wordt gedaan door ‘rechters’, die meestal ook een theatersportachtergrond hebben. Hun opzettelijk botte opmerkingen zorgen voor wat komisch tegenwicht en moeten meestal met een korreltje zout genomen worden, maar de door hen toegekende punten aan scènes zijn in principe consistent met de kwaliteit. Een andere reden waarom de rechters bot zijn is omdat het hun taak is alle negativiteit naar zich toe te halen, zodat die niet op de spelers gericht wordt. Soms kunnen punten ook door publiek worden toegekend. Uiteindelijk kan dus een winnaar van de wedstrijd uitgeroepen worden. Het winnen van de wedstrijd is echter (meestal) bijzaak, teams streven naar een vermakelijke wedstrijd.

Nederlands Theatersport Toernooi

Eén keer per jaar vindt het Nederlands Theatersport Toernooi (NTT) plaats. Een heel weekend lang strijden tientallen theatersportteams uit Nederland en Vlaanderen met elkaar. De winnaar van het NTT mag zich het beste theatersportteam van Nederland noemen. In 2016 vindt de vijfde editie van het Nederlands Theatersport Toernooi plaats, dit is het grootste theatersportvoorstelling in zijn soort. Tijdens het Nederlands Theatersport Toernooi vinden ruim unieke 77 volledig geïmproviseerde theatervoorstellingen plaats, voorzien van live muziek en toegankelijk voor publiek.

Queuetainment

We gebruiken de technieken van improvisatie en de lessen uit theatersport voor Queuetainment. Deze vorm van theater op locatie levert in lange en korte rijen, waar dan ook, hele blije mensen op. Lees meer over Queuetainment en wat wij voor je kunnen doen.