De Gâhwe Auievaah is van ons!

We zijn de winnaars van de Gâhwe Auievaah 2016! Met deze prijs mogen we onszelf de beste theatersportvereniging van Den Haag en omstreken noemen. Op zaterdag 11 juni trokken de Haagse theatersport-, en improvisatieverenigingen weer het beste van het beste uit de kast. Op de planken stonden ’t Slippertje, De Tegenpartij, Haags Improtheater, Improfessioneel en nieuwkomer Tim & de Tina’s.

De zevende editie

De Gâhwe Auievaah 2016 is alweer de zevende editie van deze lokale wedstrijd. Niet zo gek, want in Den Haag wonen bijzonder veel enthousiaste theatersporters en de keuze tussen verenigingen is groot. Theatersport is populair want je hoeft er namelijk niets voor te kunnen. Behalve improviseren. In 2010 is deze theatersportwedstrijd geïntroduceerd omdat de lokale theatersportverenigingen zin hadden om elkaar vaker te zien. En dat doe je het beste met een heuse wedstrijd.

Winnaars van de Gâhwe Auievaah

In de afgelopen jaren wonnen verschillende theatersportverenigingen de Gâhwe Auievaah. De winnaars van alle edities op een rij:

  • 2016 Tim en de Tina’s
  • 2015 Improfessioneel
  • 2014 Improfessioneel
  • 2013 ‘t Slippertje
  • 2012 De Tegenpartij
  • 2011 ‘t Slippertje
  • 2010 Improfessioneel
foto van Tim & De Tina's.

 

Theatersport is een vorm van theater waarbij, in plaats van voorstellingen, improvisatiewedstrijden voor publiek worden gegeven. Het is bedacht door theaterdocent Keith Johnstone. Theatersport is een vorm van improvisatietheater. Bij een theatersportwedstrijd strijden twee teams van vier personen tegen elkaar. Zij doen hun best om onder andere een zo leuk, grappig, spannend en/of romantisch mogelijke scène te spelen, aan de hand van suggesties uit het publiek. De scènes worden volledig ter plekke verzonnen door de spelers. Theatersport wordt gekenmerkt door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Het publiek bepaalt grotendeels de suggesties voor de scènes: locatie, relatie, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, leeftijd etc.

Wedstrijden

Het sportelement in theatersport komt naar voren in de beoordeling van scènes. Dit wordt gedaan door ‘rechters’, die meestal ook een theatersportachtergrond hebben. Hun opzettelijk botte opmerkingen zorgen voor wat komisch tegenwicht en moeten meestal met een korreltje zout genomen worden, maar de door hen toegekende punten aan scènes zijn in principe consistent met de kwaliteit. Een andere reden waarom de rechters bot zijn is omdat het hun taak is alle negativiteit naar zich toe te halen, zodat die niet op de spelers gericht wordt. Soms kunnen punten ook door publiek worden toegekend. Uiteindelijk kan dus een winnaar van de wedstrijd uitgeroepen worden. Het winnen van de wedstrijd is echter (meestal) bijzaak, teams streven naar een vermakelijke wedstrijd.